Orașul Băile Herculane

 statuia_lui_hercules_baile_herculane

Statuia lui Hercule – reprezintă echilibrul perfect între forța fizică și energia spirituală creatoare – a fost instalată în 1847 fiind turnată din fier pentru țeavă de tun în amintirea soldaților vindecați aici.

Sursa: infotravelromania

Sursa: infotravelromania

Gara Băile Herculane – este considerată ca fiind cea mai frumoasă din țară. Construită în stil baroc în 1878-1886, concepută astfel încât să reproducă exact castelul de vânătoare al Împărătesei Maria Tereza din apropierea Vienei.

Sursa: floaredecoltherculane

Sursa: floaredecoltherculane

Muzeul de Istorie – înființat în 1924, prezintă documente referitoare la istoria stațiunii, pietre votive din timpul romanilor, monede, piese din ceramică, inscripții, basoreliefuri din castrul Ad Mediam, arme, etc.

22937452

Sursa: panoramio

Vila Elisabeta – în 1887 Împărăteasa Elisabeta (Sisi) a locuit în această clădire în timpul sejurului în stațiune. În 1852 împăratul Austriei considera Băile Herculane ca fiind „cea mai frumoasă staţiune de pe continent”, iar împărăteasa Elisabeta (Sisi) scrie un jurnal intim în care Băile Herculane sunt o prezenţă distinctă şi încântătoare. Amintirea crăiesei dăinuie încă aici, chiar dacă e umbrită de nepăsarea şi nesimţirea celor care au ajuns, în timpurile moderne, să-i gestioneze moştenirea. In primavara anului 1887, Sissy a făcut o călătorie la Herculane. Fiind o fire melancolică şi o mare iubitoare de natura, împărăteasa se plimba ore întregi prin galerii şi prin împrejurimile staţiunii. Băile Herculane, încadrate de Valea Cernei si de masivul Domogled, constituiau un cadru perfect pentru meditatie si reverii poetice. Sissy a primit aici si vizita suveranei Carmen Sylva (Elisabeta, sotia lui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen). Cele doua mari iubitoare de arta si mari admiratoare ale lui Heine se bucura de Herculane, se plimba impreuna si au discutii despre poezie, filozofie si religie. Timpul petrecut impreuna de Sissy si Carmen Sylva le-a lasat amandurora impresii puternice. Si a consemnat fiecare aceasta intalnire in scrisori si jurnale. (turismistoric.ro)

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *