Mănăstirea Stânișoara

 Manastirea Stanisoara, numita, pana in secolul al XVIII-lea, Nucet, este situata la poalele masivului Cozia, pe versantul sau sudic, pe teritoriul localitatii Calimanesti, in judetul Valcea. Numele manastirii – „stanisoara” – vine de la stanele de oi ce existau in partea locului.

Asezamantul monahal de la Stanisoara se afla ascuns intr-un colt de rai, cadrul natural linistit si pacea ce inconjoara locul fiind depline. In aceasta manastire, asezata departe de lumea dezlantuita, monahii duc o viata foarte austera, slujbele tin uneori toata noaptea, iar hrana este fara carne.

Pana in anul 1864 Manastirea Stanisoara a fost metoc al Manastirii Cozia, iar dupa aceasta data manastirea a devenit independenta. Actuala biserica din piatra a fost construita intre anii 1903-1908, sub ctitoria episcopului Gherasim Timus, staret fiind Nicodim Manu.

Incendiul din luna februarie a anului 1917 a distrus chiliile schitului. In locul acestora, intre anii 1936-1940, a fost zidit un frumos paraclis in forma de nava. Paraclisul este folosit de calugari pentru slujbele de iarna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *