La un ceai cu Mona Lisa…

 Sunt convins că nu mulți dintre voi sunteți la curent cu ceea ce se întâmplă în literatura română, ce poeți sau scriitori calcă pe urmele Marilor Clasici.

Așa că am onoarea și plăcerea să vă prezint o tânără scriitoare din Constanța. O artistă care își transpune trăirile și sentimentele, atât prin prisma poeziei, cât și prin proză…

 

„Cred cu tărie că în orice om se află un copil, un scriitor ce-i dictează povestea vieții și un Dumnezeu ce alege finalul.”

 11026059_783916888366026_1055564213493409112_n

Bună, Mona Lisa!

– Bună seara, cititorule de simțiri dospite în tăcerea sinelui meu!

De ce ai ales să scrii? Ce anume te-a determinat?

– De ce scriu? Nu știu. Nu m-am întrebat niciodată de ce o fac. Întrebarea ta e similară cu „De ce iubești?”. Ți-aș răspunde la fel: nu știu. Iubesc și atât. Iubesc să scriu și scriu despre orice iubesc. E un soi de feedback emoțional.

Cum ai început să scrii?

– Am început să scriu dinainte să învăț a scrie. Scriam în gândul meu. Plămădeam un cocktail de cuvinte timide, asezonate cu entuziasm și fragilitate. Le-am ținut o vreme în mine, departe de ochi străini, însă au crescut și n-am putut să le mai încorsetez nicicum. Erau cuvinte pline de personalitate, de convingeri, de idealuri… Cuvinte ce-și doreau să vibreze și în alte ființe. Cuvinte ce visau la empatia supremă cu trăirile umane.

„Cine sunt? Sunt eu – cea care se plimbă pe nori de câte ori are chef să călătorească printre stele.”

Pentru cititorii care încă nu te cunosc, poți să ne spui cine e Mona Lisa? Te rog să te descrii.

– Sunt un om care conștientizează importanța cerului. Admit că cerul reprezintă doar o boltă imaginară, dar refuz să percep o asemenea definiție. Cine sunt? Sunt eu – cea care se plimbă pe nori de câte ori are chef să călătorească printre stele.

Menționează o carte care te-a influențat ca scriitor. În ce mod te-a influențat?

– „Nuntă în cer” de Mircea Eliade… romanul cu care mi-aș tapeta întreg sufletul! Refacerea făpturii primordiale este tema acestei cărți. Uniunea cu sufletul pereche înseamnă iubirea absolută. Acest concept mă atrage ca un magnet. Mitul androginului se regăsește în primul meu volum de poezii: „Androgin by Mona Lisa”.

Ai dat vreodată peste un frate sau o soră într-ale literaturii? A existat sau există vreun scriitor cu o amprentă asemănătoare stilului tău?

– Nu este facil să mă detașez de mine și să fac o comparație obiectivă. Domnul Prof. Sever Avram (fondatorul Casei Europei din București) a văzut în poezia mea amprenta lui Joseph Rudyard Kipling – un scriitor britanic, laureat al Premiul Nobel pentru Literatură pe la începutul secolului XX. Bănuiesc că stilul meu își are rădăcinile în opera lui George Vasilievici – un prieten pe care l-am cunoscut în cadrul Colocviilor Tomitane. Un scriitor care a plecat într-o lume mai bună, deși mai avea atâta Frumos de pus pe hârtie!

„Nu pot să mă dezbrac de mine. Aș expune un nud plin de imperfecțiuni…”

Care crezi că sunt părţile tale forte ca scriitor? Şi ce slăbiciuni crezi că ai?

– O să te las pe tine să încerci să-mi găsești punctele forte sau slăbiciunile ascunse în spatele cuvintelor. Nu pot să mă dezbrac de mine. Aș expune un nud plin de imperfecțiuni…

12068642_894952410595806_4279280887846217124_oCe ne pregătești acum şi ce planuri de viitor ai?

– În acest moment lucrez la un proiect intitulat „Domnului D.”. Acesta cuprinde conceptul de artă teatrală fotografică , expus în paginile revistei Cuvinte…, spectacolul de teatru de tip sincretic „Zeița poeziei” (Concept Art: Mona Lisa, Regia și coregrafia: Geta Huncanu Răvdan, Actori: Alex Florea și Mona Lisa, Dansatori: Ravdan Geta-Violeta și Cosmin Adrian, Violonist: Daniel Mihai, Partituri de: J.S. Bach, P.I. Ceaikovski, P. Sarasate) și trei volume de poezii post-postmoderniste („Domnului D.”, „Domnului D. cu cealaltă aripă”, „Domnului D., cu stimă!”). Planuri de viitor… Hmmm aștept în chemarea lăuntrică premierea aferentă concursului internațional de literatură la care particip cu poezia cuantică „Jocuri de strategie” by Mona Lisa. Premiul Literar Internațional Corona – Italia – Calabria – Mihaela Talabà este organizat în colaborare cu Primăria din Francavilla Marittima (CS), La Mongolfiera Editrice Alternativa, Doria (Cs), La Colpa di Scrivere, Sibari (CS) și reprezintă un pas important în cariera mea.

Care este cea mai semnificativă lecţie pe care ai învăţat-o ca scriitoare sau care sunt concluziile tale în ceea ce privește scrisul?

– Cea mai profundă lecție pe care am învățat-o este necesitatea de a optimiza gândurile pozitive prin dăruirea necondiționată. Orice scriitor trebuie să renunțe la egoismul ce-l determină să se elibereze de cuvinte doar în intimitatea casei sale. Atâtea suflete au nevoie de simțiri și cunoștințe umane! Cred cu tărie că în orice om se află un copil, un scriitor ce-i dictează povestea vieții și un Dumnezeu ce alege finalul.

„Am șansa să călătoresc în timp de câte ori iau creionul în mână…”

10404082_783928078364907_8573492177649890159_n

 

Dacă ai avea şansa să călătoreşti în timp şi spaţiu, unde ai vrea să mergi? De ce?

– Aș vrea să îi ofer un ceai englezesc domnului Shakespeare. L-aș ruga să construiască un happy-end pentru Romeo și Julieta. M-aș întoarce repede înapoi. Imi place să trăiesc în fiecare azi. Oricum, scriitorul are multe vieți. În el trăiesc tot felul de personaje. Am șansa să călătoresc în timp de câte ori iau creionul în mână…

Dacă ai putea să te întâlneşti cu vreun personaj literar, care ar fi acesta? Şi de ce?

– Îmi doresc să mă întâlnesc cu Otilia ca să-i dezleg enigma. Ți-aș răspunde diferit dacă mi-ai pune această întrebare la un anumit interval de timp. Cred că, în mare măsură, alegerea mea în ceea ce privește întâlnirea utopică cu un personaj literar depinde de felul în care mă trezesc dimineața, de întrebările la care aș căuta un răspuns, de starea mea de spirit… Aș pune accent și pe nostalgia vremurilor trecute, dar și pe curiozitatea de a afla picanterii.

Mai avem astăzi critici literari adevăraţi (în comparaţie, de exemplu, cu perioada anilor ’60 -’70)?

– Criticii literari sunt precum comprimatele efervescente. Să nu uităm că Manolescu s-a remarcat prin nonconformism. Aerul proaspăt se menține și în societatea actuală. Calitatea operelor de această natură nu a scăzut, ci numărul criticilor a scăzut considerabil.

Ce părere ai despre politică?

– Ești șiret. Șiretenia este caracteristica oamenilor deștepți. Am înțeles care este punctul în care iți dorești să mă aduci. Politica nu mai reprezintă ARTA de a guverna un stat. Politica e un kitch. O piesă de teatru de proastă calitate jucată de pseudo-actori.

Mulțumesc, Mona Lisa!

– Mă aplec umil în fața voastră!

10350412_684089061682143_5916189884394335230_n

 

Un gând despre „La un ceai cu Mona Lisa…

  • Cunosc personal acest suflet calator prin lemea noastra, care parca nu o reprezinta. Are prea mult bun simt si inteligenta pura, incat sa se simta bine in haosul care ne-a cuprins. Dar nu se lasa, incearca din rasputeri, neglijandu-si fragilitatea, sa schimbe cursul apei. Lupta din pasiune!
    Cred in tine, Mona! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *