Croazieră pe Dunăre

 
Sursa: verticalonline

Sursa: verticalonline

Chipul regelui dac Decebal – sculptat direct în stâncă, este cea mai mare sculptură în piatră din Europa. Este un basorelief înalt de 55 m, aflat pe malul stâncos al Dunării, între localitățile Eșelnița și Dubova, în apropiere de orașul Orșova, România. Basorelieful îl reprezintă pe Decebal, ultimul rege al Daciei, și este sculptat într-o stâncă. Este cea mai înaltă sculptură în piatră din Europa. Omul de afaceri și istoricul protocronist Iosif Constantin Drăgan a fost cel care a promovat și finanțat ideea acestei lucrări efectuate în perioada 1994 – 2004.

Sursa: cazaneledunarii

Sursa: cazaneledunarii

Rezervația Cazanele Dunării – Cazanele mici și Cazanele mari se întind pe o suprafață de 215 ha. Acestea sunt un sector din defileul Dunării la trecerea prin Munții Carpați. Au o lungime de circa 9 km. În unele locuri Dunărea se îngustează până la 230 m, îngreunând navigația. Fluviul este mărginit de pereți verticali, stâncoși. Adâncimi maxime de circa 75 m. În sectorul Cazanelor, viteza de scurgere a apei depășește 5 m/s.

Sursa: cazareorsova

Sursa: cazareorsova

Peștera Ponicova – e cea mai mare peșteră din Defileul Dunării. Aceasta este săpată în malul stâng al Dunării, în masivul muntos Ciucaru Mare. Peștera este compusă dintr-o serie de galerii care comunică între ele, situate pe două etaje. Etajul superior este fosil în întregime, iar etajul inferior este subfosil. Galeria Principală (Galeria Ponicovei) unește intrarea de la nivelul inferior al pârâului Ponicova cu intrarea de la nivelul Dunării, și are o lungime de 400 m cu o denivelare de 36 m. Această galerie atinge înălțimi de până la 26 m, fiind puternic iluminată natural datorită celor două deschideri de mari dimensiuni.

 

Sursa: cazaneledunarii

Sursa: cazaneledunarii

Tabula Traiana –  este o placă memorială ridicată de împăratul Traian în cinstea victorie Imperiului Roman asupra regatului dac în urma celui de-al Doilea Război Daco-Roman (105 – 106). Aceasta  consemnează începutul drumului suspendat al lui Traian pe teritoriul Daciei (40 km). Se văd rămășițele drumului lui Traian care continua de-a lungul fluviului, calea începută de Împaratul Tiberiu. În anumite porțiuni unde nu și-au putut croi drum direct prin dislocarea stâncilor au fost săpate în piatră, deasupra apei, găuri pătrate la distanțe egale. În ele au fost fixate orizontal grinzi puternice peste care se așeza un pod de lemn. Găurile din stâncă în care erau fixate grinzile podului sunt vizibile si astăzi.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *